Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Krupnik z fasolką na biodrówceDobry na jesienno - zimową rozgrzewkę |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
ziele angielskie, 3 szt.
liście laurowe, 1 szt.
mielony pieprz, 2 szczypta
sól, 0.5 łyżecz.
kasza jęczmienna , 5 łyżk.
grzyby suszone , 1 szt.
włoszczyzna, 1 szt.
fasola, 0.75 szkl.
filtrowana woda, 3 l
mięso, 0 kg
Dzień wcześniej namoczyć suszoną fasolę w ok 0,5 litrze wody filtrowanej.Na drugi przełożyć naoczoną fasole do garnka , zalać świerzą filtrowaną wodą(ok 2,5 litra), podgotować,następnie dodać mięso( najlepiej biodrówkę wieprzową),kaszę, włoszczznę i przprawy do smaku.Gotować aż wszystkie produkty będą miękkie.Najlepiej krupnik ugotować na dwa dni, bo na drugi dzień jest najlepszy. Można osobno do krupniku ugotować i podamażyć ziemniaczki.Smacznego.