Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Krupnik z fasolką na biodrówce

Dobry na jesienno - zimową rozgrzewkę

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Składniki:

ziele angielskie, 3 szt.

liście laurowe, 1 szt.

mielony pieprz, 2 szczypta

sól, 0.5 łyżecz.

kasza jęczmienna , 5 łyżk.

grzyby suszone , 1 szt.

włoszczyzna, 1 szt.

fasola, 0.75 szkl.

filtrowana woda, 3 l

mięso, 0 kg

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej namoczyć suszoną fasolę w ok 0,5 litrze wody filtrowanej.Na drugi przełożyć naoczoną fasole do garnka , zalać świerzą filtrowaną wodą(ok 2,5 litra), podgotować,następnie dodać mięso( najlepiej biodrówkę wieprzową),kaszę, włoszczznę i przprawy do smaku.Gotować aż wszystkie produkty będą miękkie.Najlepiej krupnik ugotować na dwa dni, bo na drugi dzień jest najlepszy. Można osobno do krupniku ugotować i podamażyć ziemniaczki.Smacznego.