![]() |
Tekst i zdjęcie: lavaza - Kuchcik (50) Ciasto wyjątkoweCiasto wymagające pracy i składników, ale naprawdę przepyszne... |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
na Wielkanoc
Na Boze Narodzenie
spirytus, 20 ml
krem czekoladowy, 1 szkl.
ananas w kawałkach w puszce, 1 szt.
cukier waniliowy, 1 szt.
mleko, 3 szkl.
masło, 50 dag
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
kakao, 3 łyżk.
mąka pszenna, 2.5 łyżk.
cukier, 1.5 szkl.
jajka, 10 szt.
1.Składniki na biszkopt ciemny: 8 jaj, niecała szklanka cukru , 1 szkl. mąki, 3 łyżki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,2. Składniki na masę białą: 260 dag masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 2 szkl mleka , 1 cukier waniliowy, ½ szkl cukru , puszka ananasów, spirytus (ilość wg gustu),3.Składniki na masę ciemną: 1 szklanka mleka, 2 żółtka , ½ łyżki mąki pszennej, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, Ugotować z tego krem i wystudzić., kostka masła ,, słoiczek nutelli kieliszek spirytusu, 20-25 dag bezików małych,4. Pieczemy biszkopt i przekrawamy na pół.5.Przygotowujemy masę białą: 10 dag masła roztapiamy, dodajemy mąkę ciągle mieszając, lekko aby nie zrumienić. Zalewamy to mlekiem i dodajemy cukry . Mieszamy ciągle do powstania kremu. Studzimy. Ucieramy kostkę masła, do niej dodajemy krem, spirytus i pokrojone ananasy w kostkę.6. Przygotowujemy masę ciemną: Ucieramy kostkę masła, dodajemy ugotowany wcześniej krem, potem nutelle i spirytus, Ucieramy.7. Przełożenie: na połowie biszkoptu rozsmarowujemy masę jasną z ananasami, na niej kolejno układamy beziki, potem masa 2 z nutellą i druga połowa biszkoptu. Smacznego ;)