Tekst i zdjęcie: czekoladka - Kuchcik (75)

Zupa jarzynowa z kurkami

Zupa idealna jako rozgrzewka na zimową pluchę.

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

nóżka z kurczaka, 3 szt.

kurka, 30 dag

filtrowana woda, 1.5 l

cebula, 1 szt.

marchew, 2 szt.

seler, 1 szt.

por, 1 szt.

ziemniak, 4 szt.

pomidor, 2 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

tymianek, 1 łyżecz.

masło, 1 łyżk.

chilli, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, zalać filtrowaną wodą, zagotować. Cebule posiekać, kurki oczyścić, większe pokroić. Wraz z cebulą podsmażyć na maśle. Dodać do wywaru. Warzywa (prócz pomidorów) obrać, pokroić w kostkę, a pora w plasterki. Dodać do gotującego się mięsa i gotować do miękkości, około 40 min na małym ogniu. Na koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku przyprawami.