Tekst i zdjęcie: czekoladka - Kuchcik (75) Zupa jarzynowa z kurkamiZupa idealna jako rozgrzewka na zimową pluchę. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
nóżka z kurczaka, 3 szt.
kurka, 30 dag
filtrowana woda, 1.5 l
cebula, 1 szt.
marchew, 2 szt.
seler, 1 szt.
por, 1 szt.
ziemniak, 4 szt.
pomidor, 2 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
tymianek, 1 łyżecz.
masło, 1 łyżk.
chilli, 1 szczypta
Mięso umyć, zalać filtrowaną wodą, zagotować. Cebule posiekać, kurki oczyścić, większe pokroić. Wraz z cebulą podsmażyć na maśle. Dodać do wywaru. Warzywa (prócz pomidorów) obrać, pokroić w kostkę, a pora w plasterki. Dodać do gotującego się mięsa i gotować do miękkości, około 40 min na małym ogniu. Na koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku przyprawami.