Tekst i zdjęcie: makotka - Kuchcik (120) Sernik z kakaową kruszonkąprosty przepis na serniczek |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Margaryna Palma z Murzynkiem, 350 g
mąka pszenna, 3 szkl.
jajka, 6 szt.
cukier, 130 g
proszek do pieczenia, 1 szt.
budyń śmietankowy, 1 szt.
ser biały, 1 kg
rodzynki, 200 g
kakao, 3 łyżk.
Przygotować ciasto.Z 250 g margaryny,3 szklanek mąki, opakowania proszku do pieczenia, 30 g cukru, 3 żółtek i 3 łyżek kakao zagnieść ciasto. Formę natłuścić i posypać tarta bułką.Na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta.6 białek ubić na sztywna pianę.100 g margaryny utrzeć z 100 g cukru,dodać 3 żółtka.Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser,potem dodać budyń oraz rodzynki a na końcu pianę z białek.Masę wyłożyć na starte ciasto.Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.Piec 1 godzinę na 180 C.(ser użyty do ciasta ser mielony z wiaderka)