Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa z kaczki

Kaczka lub kurczak

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

kaczka , 150 g

włoszczyzna, 50 g

marchew, 50 g

mleko, 100 g

sól, 1 szczypta

goździki, 1 szt.

liście laurowe, 1 szt.

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

ziemniak, 100 g

ryż , 40 g

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną kaczkę lub kurczaka pokroić na części, zalać zimnąwodą, posolić i gotować. Dodać warzywa wraz z przyprawami.Po ugotowaniu oddzielić mięso od kości; mięso pokroić i wrzucićdo wywaru. Zupę zabielić mlekiem i doprawić do smaku. Podawaćz ziemniakami, ryżem lub makaronem ugotowanym osobno lub w zupie.