Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Japoński rosół z kurczaka

Gdy taką zupę podamy domownikom,nie wstaną głodni od stołu.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

filet z kurczaka, 1 szt.

kostka bulionowa, 2 szt.

pieczarka, 20 dag

skórka cytrynowa, 1 łyżecz.

makaron , 1 szt.

sos sojowy, 2 łyżk.

kiełki sojowe, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Mięso umyć,pokroić w cienkie paski,włozyć do garnka.Wlać 3 i 1/2 szklanki gorącej wody,wrzucić kostki bulionowe,doprowadzić do wrzenia,po czym gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.Dodać drobno pokrojone pieczarki i gotować kolejne 3 minuty.Wrzucić makaron,doprawić rosół sosem sojowym i gotować jeszcze minutę.Rozlać rosół do talerzy,każdą porcję udekorować skórką cytrynową i kiełkami sojowymi.