Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Sałatka z kalarepki

Można ją przygotować błyskawicznie i jeść bez umiaru.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Liczba porcji: cztery

Składniki:

majonez, 1 uncja

sok z cytryny, 3 łyżk.

oliwa z oliwek, 2 łyżk.

ugotowane jajko, 2 szt.

szpinak , 100 g

rzodkiew (pęczek), 1 szt.

kalarepa, 2 szt.

sól, 1 łyżecz.

pieprz biały, 2 szczypta

Sposób przygotowania:

1.Kalarepki obrać i pokroić w plasterki,rzodkiewki umyć,osuszyć i również pokroić w plasterki.Świeży szpinak opłukać,osączyć i wrzucić na około 3 minuty na osolony wrzątek.2.Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym,1 łyzką przegotowanej wody oraz majonezem.Doprawic solą i białym pieprzem.Warzywa wymieszać,polać sosem i posypać pokrojonymi jajkami.