Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Sałatka z kalarepkiMożna ją przygotować błyskawicznie i jeść bez umiaru. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Liczba porcji: cztery
majonez, 1 uncja
sok z cytryny, 3 łyżk.
oliwa z oliwek, 2 łyżk.
ugotowane jajko, 2 szt.
szpinak , 100 g
rzodkiew (pęczek), 1 szt.
kalarepa, 2 szt.
sól, 1 łyżecz.
pieprz biały, 2 szczypta
1.Kalarepki obrać i pokroić w plasterki,rzodkiewki umyć,osuszyć i również pokroić w plasterki.Świeży szpinak opłukać,osączyć i wrzucić na około 3 minuty na osolony wrzątek.2.Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym,1 łyzką przegotowanej wody oraz majonezem.Doprawic solą i białym pieprzem.Warzywa wymieszać,polać sosem i posypać pokrojonymi jajkami.