Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Zupa cebulowa

śzybka do przygotowania,bardzo aromatyczna zupa.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Składniki:

czosnek granulowany, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 2 szczypta

olej, 3 łyżk.

chleb , 1 szt.

śmietana, 5 łyżk.

ziemniak, 4 szt.

mąka , 3 łyżk.

kostka rosołowa, 3 szt.

cebula, 1 kg

Sposób przygotowania:

1.Cebulę pokroić w talarki.Na patelni rozgrzać olej i zrumienić cebulę.Podlać wodą i dodać 1 łyżkę wegerty.Wymieszać i gotować,aż woda wyparuje około 20 minut.2.Cebulę zmiksować.W garnku zagotować około 2 litrów wody,dodać kostki rosołowe i ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę.Dodać zmiksowaną cebulę.Zagotować.3.Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do gorącej zupy.Chleb pokrpoić w kostkę i wyłozyć na polaną olejem blachę.Piec około 20 minut.Przed końcem pieczenia posypać granulowanym czosnkiem i pieprzem.Zupę w talerzach posypać grzankami.