Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Zupa cebulowaśzybka do przygotowania,bardzo aromatyczna zupa. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
czosnek granulowany, 1 łyżecz.
mielony pieprz, 2 szczypta
olej, 3 łyżk.
chleb , 1 szt.
śmietana, 5 łyżk.
ziemniak, 4 szt.
mąka , 3 łyżk.
kostka rosołowa, 3 szt.
cebula, 1 kg
1.Cebulę pokroić w talarki.Na patelni rozgrzać olej i zrumienić cebulę.Podlać wodą i dodać 1 łyżkę wegerty.Wymieszać i gotować,aż woda wyparuje około 20 minut.2.Cebulę zmiksować.W garnku zagotować około 2 litrów wody,dodać kostki rosołowe i ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę.Dodać zmiksowaną cebulę.Zagotować.3.Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do gorącej zupy.Chleb pokrpoić w kostkę i wyłozyć na polaną olejem blachę.Piec około 20 minut.Przed końcem pieczenia posypać granulowanym czosnkiem i pieprzem.Zupę w talerzach posypać grzankami.