Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) KapuśniakJak dla mnie kapuśniaczek |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
mięso, 80 g
włoszczyzna, 50 g
marchew, 50 g
kapusta kwaszona, 100 g
cebula, 10 g
ziemniak, 100 g
tłuszcz, 20 g
mąka , 5 g
cukier, 2 g
sól, 1 szczypta
Mięso opłukać, zalać zimną wodą, posolić i gotować. Do tak przygotowanego wywaru dodać włoszczyznę i marchew, a następnie cebulę pokrojoną w ćwiartki i przypieczoną na rozgrzanej patelni. Wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki i warzywa są już miękkie, dodać kwaszoną kapustę. Zrobić zasmażkę, dodać do zupy i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem.Uwaga: Kapuśniak można ugotować bez mięsa, na wywarze z kości i warzyw lub samych warzyw.