Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Kapuśniak

Jak dla mnie kapuśniaczek

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

mięso, 80 g

włoszczyzna, 50 g

marchew, 50 g

kapusta kwaszona, 100 g

cebula, 10 g

ziemniak, 100 g

tłuszcz, 20 g

mąka , 5 g

cukier, 2 g

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, zalać zimną wodą, posolić i gotować. Do tak przygotowanego wywaru dodać włoszczyznę i marchew, a następ­nie cebulę pokrojoną w ćwiartki i przypieczoną na rozgrzanej patelni. Wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki i warzywa są już miękkie, dodać kwaszoną kapustę. Zrobić za­smażkę, dodać do zupy i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem.Uwaga: Kapuśniak można ugotować bez mięsa, na wywarze z kości i warzyw lub samych warzyw.