Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Kapuśniak ze słodkiej kapustyOd taki sobie kapuśniaczek |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
wywar z kości, 500 g
włoszczyzna, 50 g
marchew, 50 g
kapusta, 100 g
cebula, 10 g
ziemniak, 100 g
tłuszcz, 20 g
mąka , 2 g
śmietana, 50 g
koncentrat pomidorowy, 20 g
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
Kapustę, włoszczyznę i marchew rozdrobnić (poszatkować), posolić, dodać do wywaru i gotować. Cebulę pokroić w grube plastry, przypiec, dodać do wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zrobić zasmażkę. Zasmażkę i koncentrat pomidorowy dodać do zupy, gdy ziemniaki i warzywa są już miękkie. Zagotować i doprawić do smaku.Uwaga: Zamiast zasmażki można dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i koncentratem. Jeżeli przyrządzamy kapuśniak z wkładką mięsa, należy mięso (80 g) gotować razem z warzywami.