Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Od taki sobie kapuśniaczek

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

wywar z kości, 500 g

włoszczyzna, 50 g

marchew, 50 g

kapusta, 100 g

cebula, 10 g

ziemniak, 100 g

tłuszcz, 20 g

mąka , 2 g

śmietana, 50 g

koncentrat pomidorowy, 20 g

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kapustę, włoszczyznę i marchew rozdrobnić (poszatkować), posolić, dodać do wywaru i gotować. Cebulę pokroić w grube plastry, przypiec, dodać do wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zrobić zasmażkę. Zasmażkę i koncentrat pomidorowy dodać do zupy, gdy ziemniaki i warzywa są już miękkie. Zagoto­wać i doprawić do smaku.Uwaga: Zamiast zasmażki można dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i koncentratem. Jeżeli przyrządzamy kapuśniak z wkładką mięsa, należy mięso (80 g) gotować razem z warzywami.