Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa grzybowa

Świeże grzyby robią swoje

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Na Boze Narodzenie

Składniki:

przyprawy, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

świeży grzyb, 100 g

mąka , 2 g

tłuszcz, 10 g

śmietana, 50 g

ziemniak, 200 g

cebula, 10 g

marchew, 50 g

włoszczyzna, 50 g

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i marchew ugotować w wodzie lub na wywar z kości. Oczyszczone grzyby pokroić w plastry. Cebulę drobnej pokroić, przysmażyć na tłuszczu, dodać mąkę i grzyby — poddusić. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw wraz z podduszoną cebulą i grzybami. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać śmietany rozmieszaną z mąką, zagotować i doprawić zupę do smaku. (Uwaga: Można tę zupę zrobić z grzybów suszonych (10 g). Należy je dokładnie umyć, namoczyć w małej ilości przegotowanej wody, a po 3—4 godz. ugotować i pokroić w paseczki.