Tekst i zdjęcie: klosek1981 - Młodszy Kucharz (250) Boczek pieczonyBoczek w ziołach z piekarnika do kanapek |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Śniadanie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
boczek , 1 kg
majeranek, 2 łyżk.
tymianek, 1 łyżecz.
jałowiec, 2 szt.
pieprz ziołowy, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
ząbek czosnku, 5 szt.
1.Mięso umyć i osuszyć2. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z przyprawami i zalać olejem , aby uzyskać ziołową pastę, którą następnie nacieramy wcześniej umyte mięso.3. Boczek opatuliwszy w folię aluminiową , bądź też rękaw do pieczenia zapodajemy do zimnego piekarnika, nastawiając na 90 min, 180 st., piekarnik góra i dół na dolną półkę. Studzimy w lodówce i zajadamy do kanapek.