Tekst i zdjęcie: klosek1981 - Młodszy Kucharz (250)

Boczek pieczony

Boczek w ziołach z piekarnika do kanapek

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Śniadanie

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

boczek , 1 kg

majeranek, 2 łyżk.

tymianek, 1 łyżecz.

jałowiec, 2 szt.

pieprz ziołowy, 1 łyżecz.

sól, 1 łyżecz.

ząbek czosnku, 5 szt.

Sposób przygotowania:

1.Mięso umyć i osuszyć2. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z przyprawami i zalać olejem , aby uzyskać ziołową pastę, którą następnie nacieramy wcześniej umyte mięso.3. Boczek opatuliwszy w folię aluminiową , bądź też rękaw do pieczenia zapodajemy do zimnego piekarnika, nastawiając na 90 min, 180 st., piekarnik góra i dół na dolną półkę. Studzimy w lodówce i zajadamy do kanapek.