Tekst i zdjęcie: utopistka - Kuchcik (140) Kurczak do sałatki, tortilli bądź solopyszny, dietetyczny kurczak |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
zioła prowansalskie, 0 szczypta
czosnek, 3 szt.
filet z kurczaka, 1 szt.
sól, 0 szczypta
oliwa z oliwek, 3 łyżk.
papryka słodka, 0 szczypta
papryka ostra, 0 szczypta
tymianek, 0 szczypta
Jeden podwójny filet z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (jeśli ktoś nie ma praski polecam utrzeć na tarce jarzynowej) sól, pieprz, zioła, paprykę słodką i ostrą, ja dodatkowo dodaję trochę tymianku. Wszystko razem mieszamy. Jeśli mamy czas możemy tego kurczaka zostawić w zalewie na kilka godzin. Natomiast jeśli nie mamy czasu wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienieni. Kurczak świetnie nadaje się do salat, tortilli i wielu innych potraw.