Tekst i zdjęcie: utopistka - Kuchcik (140) Tortille z mozzarellą i sosem czosnkowymszybkie danie na obiad bądź kolację |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Liczba porcji: dwie
szpinak , 1 szkl.
rukola , 1 szkl.
tortilla, 2 szt.
mielony pieprz, 0 szczypta
sól, 0 szczypta
czosnek, 1 szt.
jogurt grecki, 0.5 szkl.
mozzarella, 1 szt.
ogórek , 1 szt.
cukinia, 1 szt.
pomidor, 1 szt.
Tortille najlepiej kupić gotowe (są dobre i wystarczy je podgrzać - a to danie szybkie). Sos czosnkowy: pół szklanki jogurtu greckiego wymieszać z solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.Warzywa: ukroić po kilka plasterków ogórka, pomidora i cukinii. Rukolę i świeży szpinak (najlepiej baby) umyć. Mozzarellę pokroić na plastry.Podgrzaną tortillę smarujemy sosem czosnkowym, na to wykładamy rukolę, szpinak, pomidory, ogórka, cukinię (tak, świeżą), plastry mozzarelli i polewamy sosem. Składamy i zajadamy z największą przyjemnością. Do tej samej tortilli zamiast mozzarelli można z powodzeniem dodać kurczaka, wołowinę bądź indyka, a nawet jak ktoś lubi tuńczyka z puszki.