Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514) Mazurek czekoladowyNa wielkanocny stół i do święconki |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
na Wielkanoc
czekolada gorzka, 200 g
rodzynki, 100 g
jajka, 4 szt.
mąka , 150 g
żółtka, 2 szt.
cukier, 200 g
masło, 150 g
mąka pszenna, 350 g
Przygotowanie ciasta: mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy schłodzone i rozdrobnione masło. Mieszamy i siekamy nożem. Robimy wgłębienie, dodajemy żółtka, cukier, dalej siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Smakuje jak kruszonka. Formułujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.Przygotowanie masy: rodzynki sparzamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i odsączamy. Czekoladę stapiamy na parze i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo i przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Na koniec dodajemy rodzynki i miesszamy.Przygotowanie mazurka: schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na blasze. Placek gęsto nakłuwamy widelcem.[blaszka do tartej średnica 25cm] Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy od. 20-25 minut w temperaturze 200C na złoty kolor. Upieczone i ostudzone ciasto zalewamy masą, a następnie dekorujemy.Smaczengo