Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514)

Mazurek czekoladowy

Na wielkanocny stół i do święconki

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

na Wielkanoc

Składniki:

czekolada gorzka, 200 g

rodzynki, 100 g

jajka, 4 szt.

mąka , 150 g

żółtka, 2 szt.

cukier, 200 g

masło, 150 g

mąka pszenna, 350 g

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy schłodzone i rozdrobnione masło. Mieszamy i siekamy nożem. Robimy wgłębienie, dodajemy żółtka, cukier, dalej siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Smakuje jak kruszonka. Formułujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.Przygotowanie masy: rodzynki sparzamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i odsączamy. Czekoladę stapiamy na parze i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo i przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Na koniec dodajemy rodzynki i miesszamy.Przygotowanie mazurka: schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na blasze. Placek gęsto nakłuwamy widelcem.[blaszka do tartej średnica 25cm] Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy od. 20-25 minut w temperaturze 200C na złoty kolor. Upieczone i ostudzone ciasto zalewamy masą, a następnie dekorujemy.Smaczengo