Tekst i zdjęcie: madrala - Szef Kuchni (1075) Pastiera NapoletanaNa Wielkanoc |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
na Wielkanoc
jajka, 3 szt.
mąka , 500 g
cukier, 300 g
masło, 200 g
aromat do ciast, 0.5 łyżecz.
ziarno pszenicy , 450 g
mleko, 200 ml
ricotta, 500 g
cukier wanilinowy, 1 szt.
żółtka, 3 szt.
Robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy. Miksujemy ricottę z cukrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę. Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.