Tekst i zdjęcie: madrala - Szef Kuchni (1075)

Pastiera Napoletana

Na Wielkanoc

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

na Wielkanoc

Składniki:

jajka, 3 szt.

mąka , 500 g

cukier, 300 g

masło, 200 g

aromat do ciast, 0.5 łyżecz.

ziarno pszenicy , 450 g

mleko, 200 ml

ricotta, 500 g

cukier wanilinowy, 1 szt.

żółtka, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy. Miksujemy ricottę z cukrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę. Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.