Tekst i zdjęcie: madrala - Szef Kuchni (1075) Wielkanocna zupa neapolitańska - Minestra di PasquaWielkanocna zupa neapolitańska |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
na Wielkanoc
udka drobiowe, 300 g
mięso wołowe z kością, 450 g
żeberka, 325 g
marchew, 250 g
ząbek czosnku, 3 szt.
salami, 150 g
natka pietruszki, 1 łyżk.
tymianek, 1 łyżecz.
majeranek, 1 łyżecz.
rozmaryn, 1 łyżk.
przecier pomidorowy, 1 łyżecz.
cebula, 1 szt.
karczoch, 200 g
kapusta włoska, 300 g
białe wino, 0.5 szkl.
Mięso zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Następnie dodać marchew, czosnek, pietruszkę, majeranek, tymianek i rozmaryn. Po 40 minutach wyjąć mięso z wywaru i oddzielić od kości. Odłożyć na bok. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać przecier pomidorowy, salami pokrojone w cienkie paski i karczochy. Dołożyć wszystko do wywaru wraz z mięsem i pokrojoną kapustą włoską. Dolać 1/2 szklanki wina i gotować przez 15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Podawać z grzanką lub grillowaną polentą.