Tekst i zdjęcie: madrala - Szef Kuchni (1075)

Wielkanocna zupa neapolitańska - Minestra di Pasqua

Wielkanocna zupa neapolitańska

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

na Wielkanoc

Składniki:

udka drobiowe, 300 g

mięso wołowe z kością, 450 g

żeberka, 325 g

marchew, 250 g

ząbek czosnku, 3 szt.

salami, 150 g

natka pietruszki, 1 łyżk.

tymianek, 1 łyżecz.

majeranek, 1 łyżecz.

rozmaryn, 1 łyżk.

przecier pomidorowy, 1 łyżecz.

cebula, 1 szt.

karczoch, 200 g

kapusta włoska, 300 g

białe wino, 0.5 szkl.

Sposób przygotowania:

Mięso zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Następnie dodać marchew, czosnek, pietruszkę, majeranek, tymianek i rozmaryn. Po 40 minutach wyjąć mięso z wywaru i oddzielić od kości. Odłożyć na bok. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać przecier pomidorowy, salami pokrojone w cienkie paski i karczochy. Dołożyć wszystko do wywaru wraz z mięsem i pokrojoną kapustą włoską. Dolać 1/2 szklanki wina i gotować przez 15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Podawać z grzanką lub grillowaną polentą.