Tekst i zdjęcie: sandomi - Kucharz (489) Paszteciki z ciasta francuskiegoMożna podawać z różnym nadzieniem |
ciasto francuskie, 2 szt.
jajka, 1 szt.
szpinak , 25 dag
łosoś , 35 dag
koperek, 1 łyżk.
szynka wędzona, 15 dag
ser żółty, 2 łyżk.
ser pleśniowy, 58 dag
natka pietruszki, 1 łyżk.
Przygotuj:Rozwałkowane mrożone ciasto francuskiejajko do posmarowania pasztecików.Farsz I:25 dag świeżych liści szpinaku35 dag fileta z łososiałyżka posiekanego koperkupo łyżce oliwy i soku z cytrynypieprz i sól.Farsz II:15 dag szynki wędzonej2 łyżki tartego ostrego żółtego sera5?8 dag sera pleśniowegołyżka posiekanej natkiSposób przyrządzania:Szpinak zblanszować, odcedzić. Łososia pokroić na paski, posypać pieprzem, solą, koperkiem, skropić sokiem z cytryny, schłodzić. Rozmrożone ciasto pokroić na kawałki. Każdy przykryć szpinakiem (zostawiając wolne boki ciasta), na nim ułożyć po 1?2 kawałki łososia. Zrolować, ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajem i upiec na rumiano (ok. 25 min) w 220°C. Przygotować farsz II: szynkę posiekać, wymieszać z serem pleśniowym, żółtym i natką. Rozsmarować na kawałkach ciasta francuskiego, uformować paszteciki, posmarować je jajem i upiec. Podawać gorące z pikantnym sosem pomidorowym np. do czystych zup. Paszteciki z łososiem można podać do bulionu rybnego