Tekst i zdjęcie: sandomi - Kucharz (489)

Paszteciki z ciasta francuskiego

Można podawać z różnym nadzieniem

Składniki:

ciasto francuskie, 2 szt.

jajka, 1 szt.

szpinak , 25 dag

łosoś , 35 dag

koperek, 1 łyżk.

szynka wędzona, 15 dag

ser żółty, 2 łyżk.

ser pleśniowy, 58 dag

natka pietruszki, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Przygotuj:Rozwałkowane mrożone ciasto francuskiejajko do posmarowania pasztecików.Farsz I:25 dag świeżych liści szpinaku35 dag fileta z łososiałyżka posiekanego koperkupo łyżce oliwy i soku z cytrynypieprz i sól.Farsz II:15 dag szynki wędzonej2 łyżki tartego ostrego żółtego sera5?8 dag sera pleśniowegołyżka posiekanej natkiSposób przyrządzania:Szpinak zblanszować, odcedzić. Łososia pokroić na paski, posypać pieprzem, solą, koperkiem, skropić sokiem z cytryny, schłodzić. Rozmrożone ciasto pokroić na kawałki. Każdy przykryć szpinakiem (zostawiając wolne boki ciasta), na nim ułożyć po 1?2 kawałki łososia. Zrolować, ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajem i upiec na rumiano (ok. 25 min) w 220°C. Przygotować farsz II: szynkę posiekać, wymieszać z serem pleśniowym, żółtym i natką. Rozsmarować na kawałkach ciasta francuskiego, uformować paszteciki, posmarować je jajem i upiec. Podawać gorące z pikantnym sosem pomidorowym np. do czystych zup. Paszteciki z łososiem można podać do bulionu rybnego