Tekst i zdjęcie: sandomi - Kucharz (489) Torcik karnawałowyCiekawy |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
orzechy laskowe, 3 łyżk.
czekolada gorzka, 1 szt.
cukier, 2 szkl.
goździki mielone, 0 szczypta
sól, 0 szczypta
morela, 30 dag
śmietanka kremowa, 1 szkl.
cukier puder, 3 łyżk.
kawa, 1 łyżk.
białka, 6 szt.
Czekoladę zetrzeć na tarce. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie porcjami dodawać cukier i ubijać, aż całkowicie rozpuści się w pianie. Delikatnie mieszając trzepaczką rózgową, wsypywać najpierw orzechy, a potem czekoladę i goździki. Gotowe ciasto ostrożnie przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm, wyrównać powierzchnię i od razu wsunąć formę do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 50-60 min. Wystudzić ciasto w otwartym piekarniku. Morele osączyć z zalewy (świeże owoce przelać wrzątkiem, potem szybko zanurzyć w zimnej wodzie, odcedzić, osączyć, obrać ze skórki i oczyścić z pestek, następnie dusić 3 min w syropie ugotowanym ze szklanki wody i szklanki cukru, osączyć i wystudzić). Na przestudzonym cieście ułożyć równą warstwą połówki moreli. Przed podaniem ubić na sztywno kremówkę z dodatkiem cukru i kawy (granulowaną kawę wcześniej zemleć na proszek), mocno schłodzić w lodówce i udekorować nią torcik. Posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.