Tekst i zdjęcie: sandomi - Kucharz (489)

Ciasto bananowe

Ciekawe w formie:)

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mąka żytnia, 25 dag

cukier puder, 25 dag

masło, 15 dag

jajka, 2 szt.

proszek do pieczenia, 2 łyżecz.

orzechy włoskie, 5 dag

suszone banany, 6 szt.

sól, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i jajkami na jednolitą masę. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i dokładnie wyrabiamy.Łączymy ciasto bananowe z masą maślano-jajeczną, delikatnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy keksowej. Pieczemy nieco ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku, ok. 160 st. C.