Tekst i zdjęcie: sandomi - Kucharz (489) Ciasto bananoweCiekawe w formie:) |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
mąka żytnia, 25 dag
cukier puder, 25 dag
masło, 15 dag
jajka, 2 szt.
proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
orzechy włoskie, 5 dag
suszone banany, 6 szt.
sól, 0 szczypta
Masło ucieramy z cukrem pudrem i jajkami na jednolitą masę. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i dokładnie wyrabiamy.Łączymy ciasto bananowe z masą maślano-jajeczną, delikatnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy keksowej. Pieczemy nieco ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku, ok. 160 st. C.