Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400)

Żeberka pieczone w piwie

Wieprzowe żeberka doskonałe zarówno do pieczenia jak i grillowania

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: cztery

na grilla

Składniki:

żeberka, 1 kg

piwo, 0.5 l

pieprz, 15 szt.

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

liście laurowe, 2 szt.

ząbek czosnku, 5 szt.

jałowiec, 3 szt.

tymianek, 1 szczypta

rozmaryn, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

miód, 1 łyżk.

oliwa z oliwek, 1 łyżk.

keczup, 1 łyżecz.

sos barbecue, 1 łyżecz.

sos sojowy, 1 łyżecz.

papryka ostra, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

1. Żeberka porcjujemy, solimy i pieprzymy z lekka i układamy ciasno w garnku. Przyprawy w kulkach i ziele angielskie kruszymy, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na 4 części. Wrzucamy do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem i ostrą papryką. Zalewamy piwem, odstawiamy do lodówki na 1-7 dni. 2. Przed pieczeniem gotujemy żeberka co najmniej godzinę w piwnej zalewie (szumy wyrzucamy) i dajemy nieco przestygnąć. 3. Marynata: duża łyżka miodu, tyle samo oliwy i odcedzonej piwnej mieszaniny, łyżeczka keczupu, łyżeczka sosu do barbecue, łyżeczka sosu sojowego, trochę soli. 4. Przed pieczeniem smarujemy marynatą z wyżej wymienionych składników. Pieczemy na naoliwionej blasze. Smarujemy marynatą z góry, pieczemy 20 minut w 200 C, dosmarowując jeśli wyschną, po czym obracamy, smarujemy z drugiej strony i pieczemy jeszcze 10 minut.