![]() |
Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400) Żeberka pieczone w piwieWieprzowe żeberka doskonałe zarówno do pieczenia jak i grillowania |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
na grilla
żeberka, 1 kg
piwo, 0.5 l
pieprz, 15 szt.
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
liście laurowe, 2 szt.
ząbek czosnku, 5 szt.
jałowiec, 3 szt.
tymianek, 1 szczypta
rozmaryn, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
miód, 1 łyżk.
oliwa z oliwek, 1 łyżk.
keczup, 1 łyżecz.
sos barbecue, 1 łyżecz.
sos sojowy, 1 łyżecz.
papryka ostra, 1 szczypta
1. Żeberka porcjujemy, solimy i pieprzymy z lekka i układamy ciasno w garnku. Przyprawy w kulkach i ziele angielskie kruszymy, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na 4 części. Wrzucamy do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem i ostrą papryką. Zalewamy piwem, odstawiamy do lodówki na 1-7 dni. 2. Przed pieczeniem gotujemy żeberka co najmniej godzinę w piwnej zalewie (szumy wyrzucamy) i dajemy nieco przestygnąć. 3. Marynata: duża łyżka miodu, tyle samo oliwy i odcedzonej piwnej mieszaniny, łyżeczka keczupu, łyżeczka sosu do barbecue, łyżeczka sosu sojowego, trochę soli. 4. Przed pieczeniem smarujemy marynatą z wyżej wymienionych składników. Pieczemy na naoliwionej blasze. Smarujemy marynatą z góry, pieczemy 20 minut w 200 C, dosmarowując jeśli wyschną, po czym obracamy, smarujemy z drugiej strony i pieczemy jeszcze 10 minut.