Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Krokiety z ryżu

Nie takie bardzo kaloryczne

Składniki:

jajka, 1 szt.

ryż , 80 g

ser żółty, 15 g

suszone śliwki, 20 g

bułka tarta , 10 g

olej, 15 g

szczypiorek, 3 g

Sposób przygotowania:

Śliwki umyć, namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wo­dzie; można wyjąć pestki. Ryż ugotować na sypko. Jajo roztrzepać widelcem, dodać do ryżu i wymieszać. Formować kro­kiety: na rękę nałożyć łyżkę ryżu, na nim plaster sera i śliwkę, przykryć ryżem i lekko ugnieść. Krokiety obtaczać w bułce tar­tej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju nie dłużej niż 5 min. Można również zapiec, polewając każdy krokiet niewielką ilością oleju. Podawać z surówkami i zsiadłym mlekiem.