![]() |
Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Krokiety z ryżuNie takie bardzo kaloryczne |
jajka, 1 szt.
ryż , 80 g
ser żółty, 15 g
suszone śliwki, 20 g
bułka tarta , 10 g
olej, 15 g
szczypiorek, 3 g
Śliwki umyć, namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wodzie; można wyjąć pestki. Ryż ugotować na sypko. Jajo roztrzepać widelcem, dodać do ryżu i wymieszać. Formować krokiety: na rękę nałożyć łyżkę ryżu, na nim plaster sera i śliwkę, przykryć ryżem i lekko ugnieść. Krokiety obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju nie dłużej niż 5 min. Można również zapiec, polewając każdy krokiet niewielką ilością oleju. Podawać z surówkami i zsiadłym mlekiem.