Tekst i zdjęcie: HausHuehner - Kuchcik (146)

Winko sw. Hildegardy

przepis za posrednictwem pani Stefanii Korżawskiej

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Liczba porcji: więcej

Składniki:

ocet jabłkowy, 3 łyżk.

miód, 5 łyżk.

wanilia w laskach, 1 szt.

kardamon mielony , 2 łyżk.

cynamon mielony, 2 łyżk.

natka pietruszki, 2 szkl.

Sposób przygotowania:

garsc swiezej natki pietruszki, 4`lyzki glogu wkladmy do naczynia, dodac kardamon lub cynamon lub wanilie, zalewamy bialym winem, szczelnie zamykamy naczynie i zostawiamy na tydzien na sloncu, po przecedzeniu napoj gotowy jest do spozycia, w wersji do przechowania na zime dodac miod i ocet jablkowy lub wymiennie sok z cytryny, zapasteryzowac, zlac do butelek, spozywac jak sok dolewajac do goracej herbaty, smacznego :) dobre na problemy z krazeniem :)