![]() |
Tekst i zdjęcie: HausHuehner - Kuchcik (146) Winko sw. Hildegardyprzepis za posrednictwem pani Stefanii Korżawskiej |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Liczba porcji: więcej
ocet jabłkowy, 3 łyżk.
miód, 5 łyżk.
wanilia w laskach, 1 szt.
kardamon mielony , 2 łyżk.
cynamon mielony, 2 łyżk.
natka pietruszki, 2 szkl.
garsc swiezej natki pietruszki, 4`lyzki glogu wkladmy do naczynia, dodac kardamon lub cynamon lub wanilie, zalewamy bialym winem, szczelnie zamykamy naczynie i zostawiamy na tydzien na sloncu, po przecedzeniu napoj gotowy jest do spozycia, w wersji do przechowania na zime dodac miod i ocet jablkowy lub wymiennie sok z cytryny, zapasteryzowac, zlac do butelek, spozywac jak sok dolewajac do goracej herbaty, smacznego :) dobre na problemy z krazeniem :)