Tekst i zdjęcie: entila - Kuchcik (50)

De Volaille z kurczaka z serem, ogórkiem i papryką

Klasyka podania piersi z kurczaka. Palce lizać

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

pierś z kurczaka, 2 szt.

ogórek konserwowy, 2 szt.

papryka czerwona, 1 szt.

ser żółty, 20 dag

przyprawa do kurczaka, 1 szt.

jajka, 1 szt.

mąka pszenna, 0.5 szkl.

bułka tarta , 1 szkl.

Sposób przygotowania:

1. Umyć ręce.2. Mięso opłukać. Każdą pierś przekroić poziomo na dwie płaskie części. W razie potrzeby rozbić filety aby były cienkie.3. Przyprawić mięso przyprawą do kurczaka.4. Na każdy filet kłaść cienki plasterek ogórka, podłużny kawałek papryki oraz plasterek sera żółtego.5. Zawinąć pierś, w razie potrzeby spiąć końce wykałaczkami.6. Obtaczać kolejno w mące, rozbitym i wymieszanym jajku oraz w bułce tartej.7. Wrzucić do rozgrzanej frytkownicy bądź na inny głęboki tłuszcz i smażyć około 5 min. do uzyskania pięknego złocistego koloru.8.Smacznego