Tekst i zdjęcie: entila - Kuchcik (50) De Volaille z kurczaka z serem, ogórkiem i paprykąKlasyka podania piersi z kurczaka. Palce lizać |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
pierś z kurczaka, 2 szt.
ogórek konserwowy, 2 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
ser żółty, 20 dag
przyprawa do kurczaka, 1 szt.
jajka, 1 szt.
mąka pszenna, 0.5 szkl.
bułka tarta , 1 szkl.
1. Umyć ręce.2. Mięso opłukać. Każdą pierś przekroić poziomo na dwie płaskie części. W razie potrzeby rozbić filety aby były cienkie.3. Przyprawić mięso przyprawą do kurczaka.4. Na każdy filet kłaść cienki plasterek ogórka, podłużny kawałek papryki oraz plasterek sera żółtego.5. Zawinąć pierś, w razie potrzeby spiąć końce wykałaczkami.6. Obtaczać kolejno w mące, rozbitym i wymieszanym jajku oraz w bułce tartej.7. Wrzucić do rozgrzanej frytkownicy bądź na inny głęboki tłuszcz i smażyć około 5 min. do uzyskania pięknego złocistego koloru.8.Smacznego