Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082) CalzoneSprzątanie lodówki |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Kolacja
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
mąka , 0.5 kg
mleko, 200 ml
cukier, 1 łyżk.
drożdże, 40 g
olej, 5 łyżk.
sól, 1 szczypta
koncentrat pomidorowy, 6 łyżecz.
bazylia, 0 szczypta
zioła prowansalskie, 0 szczypta
cebula biała, 1 szt.
kiełbasa, 2 szt.
kukurydza w puszce, 1 szt.
ser żółty, 0 uncja
pieczarka, 6 szt.
Cisto: Mleko podgrzac i rozrobić drożdże wraz z 1 łyżką cukru. Rozczyn wlać do mąki i dodać 4 łyżki oliwy. Wyrobic ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Sos: Przygotować koncentrat pomidorowy wymieszany z 1 łyżką wody i oleju oraz z dodatkiem ziół prawasalskich, bazyli i pieprzu. Nadzienie: może być dowolne. W tym przypadku jest to podsmażona kiełbasa z cebulką, pieczarkami oraz z dodatkiem groszku i kukurydzy.Z wyrobionego ciasta rozwałkować kola o srednicy mniej więcej 10 cm. Posmarować sosem i nałożyć farsz - posypać obficie serem. Całość zwinąć w pieróg. Posmarować rozbełtanym jajkiem i opruszyć bazylią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. około 20 min. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!