Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082)

Calzone

Sprzątanie lodówki

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Kolacja

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

Składniki:

mąka , 0.5 kg

mleko, 200 ml

cukier, 1 łyżk.

drożdże, 40 g

olej, 5 łyżk.

sól, 1 szczypta

koncentrat pomidorowy, 6 łyżecz.

bazylia, 0 szczypta

zioła prowansalskie, 0 szczypta

cebula biała, 1 szt.

kiełbasa, 2 szt.

kukurydza w puszce, 1 szt.

ser żółty, 0 uncja

pieczarka, 6 szt.

Sposób przygotowania:

Cisto: Mleko podgrzac i rozrobić drożdże wraz z 1 łyżką cukru. Rozczyn wlać do mąki i dodać 4 łyżki oliwy. Wyrobic ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Sos: Przygotować koncentrat pomidorowy wymieszany z 1 łyżką wody i oleju oraz z dodatkiem ziół prawasalskich, bazyli i pieprzu. Nadzienie: może być dowolne. W tym przypadku jest to podsmażona kiełbasa z cebulką, pieczarkami oraz z dodatkiem groszku i kukurydzy.Z wyrobionego ciasta rozwałkować kola o srednicy mniej więcej 10 cm. Posmarować sosem i nałożyć farsz - posypać obficie serem. Całość zwinąć w pieróg. Posmarować rozbełtanym jajkiem i opruszyć bazylią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. około 20 min. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!