Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Zupa migdałowaW sam raz na Boże Narodzenie |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
Na Boze Narodzenie
gorzkie migdały , 2 szt.
cukier, 2 łyżk.
masło, 1 łyżk.
mleko, 1.5 l
rodzynki, 10 dag
migdał, 20 dag
Rodzynki namaczamy i osączamy. Migdały sparzamy i obieramy ze skórki. Mleko zagotowujemy z cukrem. Miksujemy rodzynki i migdały dolewając wody jeśli jest taka potrzeba. Na końcu dodać kilka łyżek ciepłego mleka. Masę migdałowo-rodzynkową dodać do mleka, gotować 20 minut. Dołożyć masło, doprawić solą.