Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082) PierniczkiPrzyprawa korzenna, miód i cynamon czyli rozkosz świątecznych pierniczków |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
cynamon, 1 łyżk.
mleko, 1 łyżk.
amoniak, 1 łyżk.
jajka, 6 szt.
przyprawa do pierników, 3 szt.
masło, 0.5 kg
cukier, 0.5 kg
miód, 0.5 kg
kakao, 3 łyżk.
mąka , 1.5 kg
Miód, cukier i tłuszcz (masło lub margaryna) - rozgrzać a następnie ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z kakao. Dodać 1 łyżkę amoniaku rozmieszanego w 1 łyżce mleka. Do tego wszystkiego dodajemy 6 ubitych jaj oraz wsypujemy przyprawy do piernika i cynamon. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto partiami rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200 st piekarniku od 5 - 6 min. Mimo wrażenia że ciasto jest niewypieczone wyciągamy pierniczki. Lukrujemy i są gotowe do zjedzenia. Pierniki są bardzo miękkie dlatego ważne aby nie piec dłużej niż wskazany czas. Smacznego