Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082)

Pierniczki

Przyprawa korzenna, miód i cynamon czyli rozkosz świątecznych pierniczków

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

cynamon, 1 łyżk.

mleko, 1 łyżk.

amoniak, 1 łyżk.

jajka, 6 szt.

przyprawa do pierników, 3 szt.

masło, 0.5 kg

cukier, 0.5 kg

miód, 0.5 kg

kakao, 3 łyżk.

mąka , 1.5 kg

Sposób przygotowania:

Miód, cukier i tłuszcz (masło lub margaryna) - rozgrzać a następnie ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z kakao. Dodać 1 łyżkę amoniaku rozmieszanego w 1 łyżce mleka. Do tego wszystkiego dodajemy 6 ubitych jaj oraz wsypujemy przyprawy do piernika i cynamon. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto partiami rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200 st piekarniku od 5 - 6 min. Mimo wrażenia że ciasto jest niewypieczone wyciągamy pierniczki. Lukrujemy i są gotowe do zjedzenia. Pierniki są bardzo miękkie dlatego ważne aby nie piec dłużej niż wskazany czas. Smacznego