Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Naleśniki szpinakowo - serowe

bardzo dobre dla szmakoszy szpinaku

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

śmietana 36%, 20 dag

mielony pieprz, 4 szczypta

gałka muszkatołowa, 1 łyżk.

ser biały, 20 dag

szpinak , 0.5 kg

oliwa, 0.5 szkl.

sól, 1 łyżecz.

jajka, 1 szt.

mąka pszenna, 3 szkl.

mleko, 1 l

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto naleśnikowe: do mąki wlać połowę mleka, wmieszać i stopniowo dodawac pozostałe mleko - tak by ciasto było lejące ale nie za płynne, dodac zółtko, wymieszać, ubitą pianę ,szczptę soli, 2 łyżki oliwy do smażenia i wymieszać np z ryżu.Rozgrzać patelnię, i rozprowadzić ciasto tak, by powstał naleśnik grubości 2-3 mm.Smażyć dwustronne.Farsz- mrożony szpinak podsmażyc na oliwie z ryżu( lub innej do smażenia)Przyprawi solą ,pieprzem i gałką mauszkatołową do smaku.Dodac biały ser ( rozdrobniony z odrobiną śmietany).Posmarowac farszem naleśniki, podawac ze śmietaną. Smacznego