Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Naleśniki szpinakowo - serowebardzo dobre dla szmakoszy szpinaku |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
śmietana 36%, 20 dag
mielony pieprz, 4 szczypta
gałka muszkatołowa, 1 łyżk.
ser biały, 20 dag
szpinak , 0.5 kg
oliwa, 0.5 szkl.
sól, 1 łyżecz.
jajka, 1 szt.
mąka pszenna, 3 szkl.
mleko, 1 l
Przygotować ciasto naleśnikowe: do mąki wlać połowę mleka, wmieszać i stopniowo dodawac pozostałe mleko - tak by ciasto było lejące ale nie za płynne, dodac zółtko, wymieszać, ubitą pianę ,szczptę soli, 2 łyżki oliwy do smażenia i wymieszać np z ryżu.Rozgrzać patelnię, i rozprowadzić ciasto tak, by powstał naleśnik grubości 2-3 mm.Smażyć dwustronne.Farsz- mrożony szpinak podsmażyc na oliwie z ryżu( lub innej do smażenia)Przyprawi solą ,pieprzem i gałką mauszkatołową do smaku.Dodac biały ser ( rozdrobniony z odrobiną śmietany).Posmarowac farszem naleśniki, podawac ze śmietaną. Smacznego