Tekst i zdjęcie: Vardes - Kuchcik (132) Dorsz w sosie pieczarkowymBardzo smaczny i prosty :) |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
filet z dorsza, 1 kg
pieczarka, 1 kg
cebula biała, 1 szt.
Śmietana 18% , 2 łyżk.
mąka , 1 łyżk.
olej, 1 szkl.
woda, 2 szkl.
natka pietruszki, 1 szt.
sól, 0 uncja
mielony pieprz, 0 uncja
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę zeszklić na oleju. Dodać dwie szkl. wody, dusić 35min pod przykryciem. Śmietanę wymieszać z mąką - zaciągnąć tym sos. Dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Dorsza ugotować w lekko osolonej wodzie (max 5 minut), wyłożyć do naczynia, polać sosem. Smacznego :D