Tekst i zdjęcie: Tusia - Młodszy Kucharz (220)

3 BIT

dla łasuchów

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Składniki:

czekolada mleczna, 100 g

bez cukierniczy, 1 szkl.

budyń, 3 szt.

masło, 250 g

mleko 2,0 % , 1 l

mleko skondensowane, 500 ml

cukier waniliowy, 1 szt.

śmietana 36%, 0.5 l

herbatnik, 500 g

Sposób przygotowania:

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego należy ugotować w garnku z wodą 2h, powstanie karmel.Następnie należy przygotować budyń. Odlać szkl. mleka i rozrobić w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiony wcześniej budyń. Budyń schłodzić i utrzeć z masłem.0,5 l śmietany kremówki 30% np. Łaciata ubić ją na sztywno z fixem do śmietany i cukrem waniliowym.Składanie ciasta:herbatnikikarmelherbatnikibudyńherbatnikiubita kremówkana wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki na 4h.