Tekst i zdjęcie: Tusia - Młodszy Kucharz (220) 3 BITdla łasuchów |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
czekolada mleczna, 100 g
bez cukierniczy, 1 szkl.
budyń, 3 szt.
masło, 250 g
mleko 2,0 % , 1 l
mleko skondensowane, 500 ml
cukier waniliowy, 1 szt.
śmietana 36%, 0.5 l
herbatnik, 500 g
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego należy ugotować w garnku z wodą 2h, powstanie karmel.Następnie należy przygotować budyń. Odlać szkl. mleka i rozrobić w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiony wcześniej budyń. Budyń schłodzić i utrzeć z masłem.0,5 l śmietany kremówki 30% np. Łaciata ubić ją na sztywno z fixem do śmietany i cukrem waniliowym.Składanie ciasta:herbatnikikarmelherbatnikibudyńherbatnikiubita kremówkana wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki na 4h.