![]() |
Tekst i zdjęcie: pasja - Kuchcik (91) Ekscytujaca przystawkaJest to salatka.Mozna tworzyc wiele jej odmian ze skladnikami ulubionymi.Moja propozycja jest taka: |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
sałata, 0 uncja
rukola , 0 uncja
szynka parmeńska, 150 dag
suszone pomidory, 0 uncja
oliwka czarna, 0 uncja
oliwa z oliwek, 0 łyżk.
ocet balsamiczny, 0 uncja
słonecznik, 0 łyżk.
dynia, 0 łyżk.
feta, 0 uncja
Na dużym płaskim talerzu najlepiej prostokątnym lub kwadratowym rozkładamy umytą sałatę najlepiej tę kolorową.Jak liście są wielkie rwiemy je,ale nie za drobno.Następnie układamy rukolę/umytą oczywiście i wzsuszoną.Kolejna czynność-rwiemy i rozrzucamy szynkę parmeńską.suszone pomidory kroimy w cząstki i rozrzucamy na talerzu,osączone z soku oliwki czarne bez pestek rozrzucamy.Fetę kruszymy na sałatce tak jakby śnieg ją opruszył.Nastepnie zlewamy salatkę dobra oliwą z oliwek,poszpujemy ziarnem prażonym i polewamy balsamiko jak na zdjeciu.Salatka może stanowic oddzielne danie,smakuje dobrye z winem.Może też być dodatkiem do mięs.Jest doskonała i dobrze się prezentuje.Jej inną wersje robię z podpiekanym bocykiem w piekarniku/zastępuję nim szynkę parmeńską.