Tekst i zdjęcie: pasja - Kuchcik (91)

Ekscytujaca przystawka

Jest to salatka.Mozna tworzyc wiele jej odmian ze skladnikami ulubionymi.Moja propozycja jest taka:

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

sałata, 0 uncja

rukola , 0 uncja

szynka parmeńska, 150 dag

suszone pomidory, 0 uncja

oliwka czarna, 0 uncja

oliwa z oliwek, 0 łyżk.

ocet balsamiczny, 0 uncja

słonecznik, 0 łyżk.

dynia, 0 łyżk.

feta, 0 uncja

Sposób przygotowania:

Na dużym płaskim talerzu najlepiej prostokątnym lub kwadratowym rozkładamy umytą sałatę najlepiej tę kolorową.Jak liście są wielkie rwiemy je,ale nie za drobno.Następnie układamy rukolę/umytą oczywiście i wzsuszoną.Kolejna czynność-rwiemy i rozrzucamy szynkę parmeńską.suszone pomidory kroimy w cząstki i rozrzucamy na talerzu,osączone z soku oliwki czarne bez pestek rozrzucamy.Fetę kruszymy na sałatce tak jakby śnieg ją opruszył.Nastepnie zlewamy salatkę dobra oliwą z oliwek,poszpujemy ziarnem prażonym i polewamy balsamiko jak na zdjeciu.Salatka może stanowic oddzielne danie,smakuje dobrye z winem.Może też być dodatkiem do mięs.Jest doskonała i dobrze się prezentuje.Jej inną wersje robię z podpiekanym bocykiem w piekarniku/zastępuję nim szynkę parmeńską.