Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Banica

Zamiast sera można dodać owoce lub szpinak.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

mąka , 150 g

margaryna, 65 g

ser twarogowy półtłusty , 65 g

jajka, 1 szt.

olej, 5 g

sól, 1 szczypta

soda oczyszczona, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać sodę, olej i wodę. Za­gnieść ciasto tak, jak na pierogi i pozostawić na 20—30 min. Następnie rozwałkować bardzo cienko, posmarować margaryną, złożyć na pół, znowu posmarować margaryną i jeszcze raz zło­żyć na pół. Złożone na cztery części ciasto wałkować. Czynności te powtarzać aż do wykorzystania przewidzianej ilości margaryny.Na koniec ciasto rozwałkować bardzo cienko lub wyciągnąć, na łożyć i rozsmarować ser roztarty z jajem i solą lub cukrem. Ciasto złożyć jak strucel i piec w piekarniku do zrumienienia.