Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760) BanicaZamiast sera można dodać owoce lub szpinak. |
Sposób przygotowania: pieczone
mąka , 150 g
margaryna, 65 g
ser twarogowy półtłusty , 65 g
jajka, 1 szt.
olej, 5 g
sól, 1 szczypta
soda oczyszczona, 1 szczypta
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać sodę, olej i wodę. Zagnieść ciasto tak, jak na pierogi i pozostawić na 20—30 min. Następnie rozwałkować bardzo cienko, posmarować margaryną, złożyć na pół, znowu posmarować margaryną i jeszcze raz złożyć na pół. Złożone na cztery części ciasto wałkować. Czynności te powtarzać aż do wykorzystania przewidzianej ilości margaryny.Na koniec ciasto rozwałkować bardzo cienko lub wyciągnąć, na łożyć i rozsmarować ser roztarty z jajem i solą lub cukrem. Ciasto złożyć jak strucel i piec w piekarniku do zrumienienia.