Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Ser z pieczarkami na gorąco

Polecam podawać z surówką z pomidorów

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 2 g

bułka , 80 g

pieczarka, 20 g

jajka, 0.5 szt.

mleko, 25 g

ser żółty, 100 g

Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajo roztrzepać z mlekiemi mąką. Utarty ser rozpuścić w rondlu na słabym ogniu. Następnie dodać pieczarki i mieszaninę mleka z jajem oraz sól i pieprz. Gotować powoli, ciągle mieszając, aż potrawa uzyska konsystencję gęstego sosu. Z bułki przygotować grzanki (w piekarniku lub na opiekaczu). Potrawę podawać na gorąco zaraz po sporządzeniu z grzankami lub bułką oraz surówkami, np. z pomidorów.