![]() |
Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760) Ser z pieczarkami na gorącoPolecam podawać z surówką z pomidorów |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 2 g
bułka , 80 g
pieczarka, 20 g
jajka, 0.5 szt.
mleko, 25 g
ser żółty, 100 g
Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajo roztrzepać z mlekiemi mąką. Utarty ser rozpuścić w rondlu na słabym ogniu. Następnie dodać pieczarki i mieszaninę mleka z jajem oraz sól i pieprz. Gotować powoli, ciągle mieszając, aż potrawa uzyska konsystencję gęstego sosu. Z bułki przygotować grzanki (w piekarniku lub na opiekaczu). Potrawę podawać na gorąco zaraz po sporządzeniu z grzankami lub bułką oraz surówkami, np. z pomidorów.