Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Omlet z ziemniakami

Podawać posypany zieleniną.

Sposób przygotowania: smażone

Składniki:

jajka, 1 szt.

ziemniak, 200 g

cebula, 50 g

ser żółty, 50 g

tłuszcz, 10 g

natka pietruszki, 2 g

Sposób przygotowania:

Ziemniaki oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry, udusić na rozgrzanym tłuszczu, dodać ziemniaki — podsmażyć. Gdy ziemniaki lekko się podrumienią, przełożyć do naczynia ognio­trwałego. Jajo roztrzepać z mlekiem i przyprawami, zalać ziemniaki i wstawić do piekarnika — zapiec. Do potrawy można również dodać żółty ser; plastry sera ułożyć na powierzchni zapiekanki przed wstawieniem do piekarnika. Podawać posypany zieleniną.