Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Naleśniki

Ciasto na naleśniki wg. Margarytki

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: dwie

Składniki:

jajka, 2 szt.

mąka , 320 g

mleko, 300 ml

woda gazowana, 150 ml

woda niegazowana, 150 ml

sól, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać sól, wsypać mąką, wlać mleko i wodę, wszystko dokładnie wymieszać.Patelnię posmarować cienko olejem albo niewielką ilością masła (ja używam masła klarowanego), na patelni nie może być dużo tłuszczu, ma być tylko posmarowana. Wlewać ciasto (w miarę cienką warstwę), smażyć z dwóch stron.