Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Duszona marchewkaSałatka z duszonej marchewki z dodatkiem śmietany może być dodatkiem do wszystkich dań jarskich, kurczaka, kotleta z drobiu. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: cztery
marchew, 5 szt.
cebula, 1 szt.
natka pietruszki, 2 łyżk.
kostka bulionowa, 1 szt.
kwaśna śmietana, 2 łyżk.
cukier, 2 łyżecz.
olej, 3 łyżk.
woda, 0.5 szkl.
Na patelni rozgrzać olej i udusić na nim pokrojona cebulę z cukrem lub miodem. Dodać obrane i pokrojone w słupki marchewki - chwilę podsmażyć. Dodać kostkę i wodę, dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, odparować nadmiar wody, dodać śmietanę i pietruszkę. Doprowadzić do krótkiego zagotowania.