![]() |
Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760) Pulpety z jaj i ryżuBabcia i tak robiła najlepsze |
jajka, 1.5 szt.
ryż , 70 g
bułka tarta , 30 g
mleko, 50 g
tłuszcz, 20 g
natka pietruszki, 2 g
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
majeranek, 1 szczypta
Ryż ugotować na sypko poprzedniego dnia. Jaja umyć zalać zimną wodą ze szczyptą soli i ugotować na twardo, po czym schłodzić, obrać ze skorupek i posiekać. Cebulę posiekać, udusić na tłuszczu. Do gotowanych jaj dodać cebulę, tartą bułkę, surowe jajo (ok. 10 g), przyprawy i tyle mleka, aby otrzymać gęstą masę. Z masy uformować pulpety, otoczyć w tartej bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać paprykę i lekko podsmażyć. Dodać ugotowany ryż, sól i przyprawy (pieprz, majeranek itp.). Smażyć przez kilka minut. Ryż wyłożyć na półmisek, obłożyć pulpetami. Podawać na gorąco posypane zieleniną. Pulpety można podawać również z ziemniakami, kaszą gryczaną czy makaronem.