Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Rolada węgierskaPyszna bez pieczenia, napar z kawy musi być naprawdę mocny. Pierwsze 15dkg. cukru dodajemy do ciasta a pozostałe 20 dkg. do kremu. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Liczba porcji: więcej
herbatnik, 40 dag
kawa, 1.5 szkl.
kakao, 3 łyżk.
cukier puder, 20 dag
margaryna, 20 dag
wiórki kokosowe, 125 dag
Herbatniki drobno pokruszyć (np. wałkiem w plastikowym woreczku). Napar kawy wymieszać z cukrem pudrem, kakao i rumem. Stopniowo wlewać do pokruszonych herbatników wyrabiając elastyczne ciasto.Kasię utrzeć na puch, dodając partiami cukier puder. Pod koniec ucierania dodać wiórki kokosowe.Na posmarowanym masłem pergaminie rozsmarować prostokątny placek grubości ok. 30 mm. Posmarować kremem kokosowym i zwinąć w roladę. Zawinąć w pergamin i zastudzić ok. 2 godzin w lodówce.