Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Ziemniaki z ziołamiPyszny dodatek do każdego obiadu. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: trzy
ziemniak młody , 1 kg
masło, 4 dag
natka pietruszki, 1 łyżk.
mięta, 2 łyżk.
szczypiorek, 1 łyżk.
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką, uważając aby nie usunąć skórki. Ułożyć w rondlu bacząc na to, aby na spodzie znalazły się większe. Zalać wrzącą wodą w ilości takiej, aby wystarczyła jedynie na przykrycie zawartości. Posolić, dodać gałązkę mięty i dokładnie przykryć. Gotować na małym ogniu 20 minut i odcedzić. Do rondla dodać 3 dag masła, przykryć ponownie i dusić kilka minut, aż się zrumienią delikatnie. Równie delikatnie obracać w trakcie, aby zrumienić ze wszystkich stron. Resztę masła wymieszać z ziołami i gdy ziemniaki nabiorą rumieńców dodać do rondla. Znów przykryć i wymieszać obracając rondlem (radzę trzymać przez ściereczkę) ruchem kolistym - pozwoli to bez ingerencji pokryć wszystkie ziemniaki ziołami. Na końcu doprawić delikatnie pieprzem i ewentualnie solą.