Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Zupa pomidorowa z czosnkiem i bazyliąMożna dodać ryż bądź makaron, ale zupka sama w sobie jest już gęsta. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: dwie
pierś z kurczaka, 1 szt.
pomidory w puszce, 1 szt.
kostka rosołowa, 0.5 szt.
bazylia, 1 łyżk.
oregano, 1 łyżk.
ziele angielskie, 2 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
liście laurowe, 2 szt.
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
Czosnek posiekać i podsmażyć na lekko naoliwionej patelni.Zawartość puszek wrzucić do garnka, dorzucić czosnek, kawałki mięska z piersi kurczaka, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posiekanej bazylii, suszone oregano, doprawić pieprzem i solą.Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie, można doprawić ewentualnie kostką rosołową.Podawać posypaną świeżą bazylią, z ugotowanym makaronem bądź ryżem.