Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Zupa pomidorowa z czosnkiem i bazylią

Można dodać ryż bądź makaron, ale zupka sama w sobie jest już gęsta.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: dwie

Składniki:

pierś z kurczaka, 1 szt.

pomidory w puszce, 1 szt.

kostka rosołowa, 0.5 szt.

bazylia, 1 łyżk.

oregano, 1 łyżk.

ziele angielskie, 2 szt.

ząbek czosnku, 2 szt.

liście laurowe, 2 szt.

sól, 0 szczypta

pieprz, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

Czosnek posiekać i podsmażyć na lekko naoliwionej patelni.Zawartość puszek wrzucić do garnka, dorzucić czosnek, kawałki mięska z piersi kurczaka, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posiekanej bazylii, suszone oregano, doprawić pieprzem i solą.Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie, można doprawić ewentualnie kostką rosołową.Podawać posypaną świeżą bazylią, z ugotowanym makaronem bądź ryżem.