Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Paprykarz z kurczakaPyszny kurczak na ostro-kwaśno. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: cztery
pierś z kurczaka, 4 szt.
bulion, 200 ml
śmietana 12%, 200 ml
cebula, 2 szt.
ząbek czosnku, 4 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
papryka zielona, 1 szt.
papryka żółta, 1 szt.
pomidor, 3 szt.
papryka ostra, 1 łyżecz.
majeranek, 1 łyżk.
olej, 3 łyżk.
sól, 0 szczypta
Czosnek siekamy, ucieramy z solą, kminkiem, majerankiem i odrobiną oleju. Tak powstałą zaprawą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie siekamy w kostkę cebulę, paprykę kroimy w paski, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. W rondlu podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień, dosypujemy słodką paprykę i dolewamy wywar i śmietanę. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku.