Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Sok z kwiatów bzu czarnego

Sok ze świeżych kwiatów gotowy w jeden dzień o właściwościach leczniczych

Stopień trudności: Łatwe

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

na grilla

Składniki:

woda niegazowana, 2 l

cytryna, 2 szt.

cukier brązowy, 0.5 kg

bez czarny, 2 l

Sposób przygotowania:

Świeże kwiaty czarnego bzu( same koszczki) umieścic w słoju , zalać ostudzoną przegotowaną wodą,Dodac pokrojone , obrane cytryny. Odstawic w ciepłe miejsce na 24 godz.Następnego dnia przecedzic płyn mocno wyciskając. Zagotowac z cukrem . Szczelnie zamknąc w słoiczkach.Wspomaga leczenie przeziebień i jest dobrym dodatkiem smakowym do napojów.Sok rozcieńczac z chłodną wodą lub winem.Zamiast cukru można użyc miód.