Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514)

Rubinowe ciasteczka do popołudniowej herbatki

przepis z książki "Książka kucharska Ani z Zielonego Wzgórza"

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

mąka , 2 szkl.

proszek do pieczenia, 4 łyżecz.

cukier, 2 łyżk.

sól, 1 łyżecz.

masło roślinne, 125 g

mleko, 3 szkl.

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do temp. 220 CPrzesiac mąkę. Wsypac do duzej miski. Dodac proszek do pieczenia i cukier. Wymieszac widelcem.Dodac masło roślinne, drobno posiekac nożem.Wlac mleko i mieszac wszystko widelcem tak długo, aż ciasto da się uformowac w miękką kulę.POlożyc kulę z ciasta na stolnicy posypanej mąką , zagniatac 12 razy.Posypac mąką wałek do ciasta i rozwałkowac ciasto do grubości 5 mm.Dużą foremkę powycinac krążki z ciasta, jeden obok drugiego. Rób to jednym zdecydowanym ruchem, nie kręc foremką.Szpatułką przenieś połąwę krążków na blachę, układaj je w odstępach.Małą foremką wytnij środki w pozostąłych krażkach. Powstałe w ten sposób pierścienie ułóż szpatułką na krążkach leżącyhc na blasze.W środek kazdego pierscienia nałóż łyżeczję dżemu lub galaretki.piecz ciastka 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika, dopóki nie urosną i nie nabiorą złocistej barwy. Wyjmij blachę z piekarnika.Metalową szpatułką szybko zdejmij ciasteczka z blachy.