Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Sałatka szparagowo-szpinakowaŁagodna potrawa, oliwki i przyprawy nadają smak. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Liczba porcji: więcej
dieta
cukier, 1 łyżecz.
pieprz czarny, 3 szczypta
sól, 2 łyżecz.
ocet balsamiczny, 2 łyżk.
oliwka zielona, 15 dag
mozzarella, 1 szt.
szpinak , 10 dag
szparaga, 50 dag
Zaagotowac wodę z łyżeczka soli i cukru.Szparagi obrac i włożyc do gorącej wody w wysokim garnku ( czubki powinny wystawac z wody, bo rozgotuja się). Gotowac 5 min. wyjąc z wody, ostudzic pokroic na małe kawałki ok 1,5 cm.Połaczyc z listkami świeżego szpinaku, zielonymi oliwkami i serem mozzarellą pokrojonym na kostki, Przyprawic do smaku, polac octem balsamicznym. dobra też jest z majonezem.Smacznego.