Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Sałatka szparagowo-szpinakowa

Łagodna potrawa, oliwki i przyprawy nadają smak.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Liczba porcji: więcej

dieta

Składniki:

cukier, 1 łyżecz.

pieprz czarny, 3 szczypta

sól, 2 łyżecz.

ocet balsamiczny, 2 łyżk.

oliwka zielona, 15 dag

mozzarella, 1 szt.

szpinak , 10 dag

szparaga, 50 dag

Sposób przygotowania:

Zaagotowac wodę z łyżeczka soli i cukru.Szparagi obrac i włożyc do gorącej wody w wysokim garnku ( czubki powinny wystawac z wody, bo rozgotuja się). Gotowac 5 min. wyjąc z wody, ostudzic pokroic na małe kawałki ok 1,5 cm.Połaczyc z listkami świeżego szpinaku, zielonymi oliwkami i serem mozzarellą pokrojonym na kostki, Przyprawic do smaku, polac octem balsamicznym. dobra też jest z majonezem.Smacznego.