Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Pieczone mięso

Pieczona karkówka, boczek i biała kiełbasa

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

ciepła woda , 2 l

czosnek, 1 łyżk.

kminek, 0.5 łyżk.

imbir, 1 łyżk.

jałowiec mielony, 1 łyżecz.

mięta, 1 łyżk.

oregano, 1 łyżk.

tymianek, 1 łyżk.

pieprz, 1.5 łyżk.

cukier, 1 łyżk.

sól spożywcza, 0.3 szkl.

kiełbasa biała, 0.5 kg

boczek , 0.5 kg

karkówka, 1.5 kg

Sposób przygotowania:

Zagotowac .2 litrów wody , dodac sól i cukier, ostudzic,włożyc do niej na dwa dni karkówkę i boczek, odstawic w chłodne miejsce.Po dwóch dniach wjąc, umyc pod bieżącą zimna wodą.Boczek i karkówkę natrzec zmielonymi ziołami z łyżeczką soli. Włożyc do brytwanki.Obłozyc surową biała kiełbasą. Piec pod przykryciem 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmuję pokrywkę brytfanny. Do pieczenia mięsa nie dodaję wody, wtedy jest szansa , że po wystygnięciu będzie galaretka.Smacznego.