![]() |
Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Pieczone mięsoPieczona karkówka, boczek i biała kiełbasa |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
ciepła woda , 2 l
czosnek, 1 łyżk.
kminek, 0.5 łyżk.
imbir, 1 łyżk.
jałowiec mielony, 1 łyżecz.
mięta, 1 łyżk.
oregano, 1 łyżk.
tymianek, 1 łyżk.
pieprz, 1.5 łyżk.
cukier, 1 łyżk.
sól spożywcza, 0.3 szkl.
kiełbasa biała, 0.5 kg
boczek , 0.5 kg
karkówka, 1.5 kg
Zagotowac .2 litrów wody , dodac sól i cukier, ostudzic,włożyc do niej na dwa dni karkówkę i boczek, odstawic w chłodne miejsce.Po dwóch dniach wjąc, umyc pod bieżącą zimna wodą.Boczek i karkówkę natrzec zmielonymi ziołami z łyżeczką soli. Włożyc do brytwanki.Obłozyc surową biała kiełbasą. Piec pod przykryciem 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmuję pokrywkę brytfanny. Do pieczenia mięsa nie dodaję wody, wtedy jest szansa , że po wystygnięciu będzie galaretka.Smacznego.