Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Kotlety z grochu i kalafiora

Bardzo smaczna alternatywa dla mielonych

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

dieta

Składniki:

groch łuskany, 50 dag

kalafior, 40 dag

natka pietruszki, 0.5 szt.

gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżk.

papryka ostra, 1 łyżecz.

pieprz, 1 łyżecz.

sól, 1 łyżecz.

jajka, 1 szt.

bułka tarta , 0.5 szkl.

oliwa z oliwek, 1 łyżk.

por, 1 szt.

masło klarowane, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Groch łuskany (najlepiej połówki) gotujemy w wodzie około 30 min. Różyczki kalafiora gotujemy na parze. Na klarowanym maśle szklimy pora pokrojoego w drobną kostkę (1 małego lub pół dużego). Kiedy groch i kalafior będą miękkie - wrzucamy wszystko razem z porem do malaksera i miksujemy na niecałkiem jednolitą masę. Dodajemy przyprawy i przyprawiamy do smaku. Po tym do masy dodajemy jedno jajko i połowę bułki tartej podanej w przepisie. Sprawdzamy konsystencję i jak trzeba dodajemy jeszcze bułkę tartą bądź zmielone płatki owsiane lub kaszę manną (chłoną wilgoć). Formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podajemy z mieszanką sałat z pokrojonym w krążki porem i sosem winegret (ja robię tutaj sos winegret na bazie miodu - 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka musztardy i 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin).