Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Kotlety z grochu i kalafioraBardzo smaczna alternatywa dla mielonych |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
dieta
groch łuskany, 50 dag
kalafior, 40 dag
natka pietruszki, 0.5 szt.
gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżk.
papryka ostra, 1 łyżecz.
pieprz, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
jajka, 1 szt.
bułka tarta , 0.5 szkl.
oliwa z oliwek, 1 łyżk.
por, 1 szt.
masło klarowane, 1 łyżk.
Groch łuskany (najlepiej połówki) gotujemy w wodzie około 30 min. Różyczki kalafiora gotujemy na parze. Na klarowanym maśle szklimy pora pokrojoego w drobną kostkę (1 małego lub pół dużego). Kiedy groch i kalafior będą miękkie - wrzucamy wszystko razem z porem do malaksera i miksujemy na niecałkiem jednolitą masę. Dodajemy przyprawy i przyprawiamy do smaku. Po tym do masy dodajemy jedno jajko i połowę bułki tartej podanej w przepisie. Sprawdzamy konsystencję i jak trzeba dodajemy jeszcze bułkę tartą bądź zmielone płatki owsiane lub kaszę manną (chłoną wilgoć). Formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podajemy z mieszanką sałat z pokrojonym w krążki porem i sosem winegret (ja robię tutaj sos winegret na bazie miodu - 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka musztardy i 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin).