Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Zupa krem z pora

Lekka, dietetyczna zupka

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

idealne dla dzieci

dieta

Składniki:

gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta

Śmietana 18% , 0.5 szkl.

masło, 2 łyżk.

pieprz czarny, 5 szt.

ziele angielskie, 5 szt.

liście laurowe, 3 szt.

cebula, 2 szt.

ziemniak, 50 dag

seler korzeniowy, 1 szt.

por, 3 szt.

pietruszka, 1 szt.

marchew, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Najpierw musimy zrobić bulion warzywny z marchwi, pietruszki, selera i jednego pora. Kroimy warzywa na grube kawałki zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie,liście laurowe i pieprz. gotujemy około 1-1,5 godziny na małym ogniu. Kroimy cebulę na drobną kostkę, pory kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło i podduszamy warzywa - około 10 minut. Pory ani cebula nie mogą zbrązowieć - dlatego można podlać niewielką ilością wody. Odcedzamy bulion - wlewamy do cebuli z porami i ziemniakami - gotujemy 15 min. Zdejmujemy z ognia miksujemy, dodajemy sól, pieprz i gałkę oraz mieszamy z zahartowaną śmietaną.