Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Zupa krem z poraLekka, dietetyczna zupka |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
idealne dla dzieci
dieta
gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
Śmietana 18% , 0.5 szkl.
masło, 2 łyżk.
pieprz czarny, 5 szt.
ziele angielskie, 5 szt.
liście laurowe, 3 szt.
cebula, 2 szt.
ziemniak, 50 dag
seler korzeniowy, 1 szt.
por, 3 szt.
pietruszka, 1 szt.
marchew, 2 szt.
Najpierw musimy zrobić bulion warzywny z marchwi, pietruszki, selera i jednego pora. Kroimy warzywa na grube kawałki zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie,liście laurowe i pieprz. gotujemy około 1-1,5 godziny na małym ogniu. Kroimy cebulę na drobną kostkę, pory kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło i podduszamy warzywa - około 10 minut. Pory ani cebula nie mogą zbrązowieć - dlatego można podlać niewielką ilością wody. Odcedzamy bulion - wlewamy do cebuli z porami i ziemniakami - gotujemy 15 min. Zdejmujemy z ognia miksujemy, dodajemy sól, pieprz i gałkę oraz mieszamy z zahartowaną śmietaną.