Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Ciasto czekoladowo-gruszkoweCiasto warte wypróbowania |
idealne dla dzieci
proszek do pieczenia, 3 łyżecz.
mąka pszenna, 30 dag
jajka, 3 szt.
cukier, 0.5 szkl.
masło, 15 dag
gruszka, 1 kg
mleko, 125 ml
czekolada gorzka, 10 dag
kakao, 1 łyżk.
płatki owsiane, 5 łyżk.
cynamon, 1 szczypta
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
cukier puder, 2 łyżk.
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki - wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miksujemy masło, cukier, jajka - następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, płatki owsiane, cynamon i gałkę muszkatołową, pokrojoną drobniej czekoladę i mleko. Czekoladę można wcześniej wrzucić do lodówki będzie się lepiej kroiła. Wszystko mieszamy. Przygotowujemy blaszkę - te ciasto było robione na średniej wielkości blaszce do ciast. Smarujemy ścianki blaszki masłem i posypujemy mąką, następnie wlewamy 2/3 masy, na niej układamy pokrojone gruszki i zalewamy resztą ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy ciasto na 1 h. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.