Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Żurawina do mięs z gruszką

Świetny dodatek zarówno do mięs ciepłych jak i zimnych

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

na grilla

na Wielkanoc

Składniki:

woda, 0.5 szkl.

cukier, 0.5 szkl.

gruszka, 2 szt.

żurawina, 30 dag

Sposób przygotowania:

Żurawinę należy przebrać i dobrze opłukać. Wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem) żurawinę i podlewamy niewielką ilością wody - naprawdę niewielką tak, żeby żurawina najnormalniej się nie przypaliła. Smażymy na małym ogniu dosypując stopniowo cukier. Często mieszamy aż żurawina puści sok. Dodajemy wtedy 2 średnie, twarde gruszki pokrojone w niezbyt małą kostkę. Dusimy dopóki żurawina nie zmięknie dostatecznie - nie może się rozgotować. Przekładamy gorącą żurawinę do wyparzonych, małych słoiczków, zakręcamy i przewracamy je do góry nogami.