Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Żurawina do mięs z gruszkąŚwietny dodatek zarówno do mięs ciepłych jak i zimnych |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na grilla
na Wielkanoc
woda, 0.5 szkl.
cukier, 0.5 szkl.
gruszka, 2 szt.
żurawina, 30 dag
Żurawinę należy przebrać i dobrze opłukać. Wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem) żurawinę i podlewamy niewielką ilością wody - naprawdę niewielką tak, żeby żurawina najnormalniej się nie przypaliła. Smażymy na małym ogniu dosypując stopniowo cukier. Często mieszamy aż żurawina puści sok. Dodajemy wtedy 2 średnie, twarde gruszki pokrojone w niezbyt małą kostkę. Dusimy dopóki żurawina nie zmięknie dostatecznie - nie może się rozgotować. Przekładamy gorącą żurawinę do wyparzonych, małych słoiczków, zakręcamy i przewracamy je do góry nogami.