Tekst i zdjęcie: CzarnaHerbata - Kuchcik (115)

Herbaciany duet z soli i łososia na grillowanej cukinii

Podwójna porcja ryby z dodatkiem cukinii z grilla.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: grillowane

Liczba porcji: dwie

na grilla

Składniki:

sola, 150 g

łosoś , 150 g

herbata, 4 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz biały, 1 szczypta

rozmaryn, 1 szczypta

cukinia, 1 szt.

oliwa, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Łososia i solę pokroić na cienkie paski, oprószyć dokładnie herbatą białą (np. Irving Pure White w saszetkach), solą, białym pieprzem, połączyć razem tworząc plecionkę, odstawić na kilka godz. w chłodne miejsce. Następnie piec ok. 10 min. w temp. 130 st. Cukinię pokroić w plastry oprószyć solą, rozmarynem, usmażyć na ryglowanej patelni lub grillu.